Restauratie

Naar het schijnt is een restauratie van Het Lam Gods broodnodig want we zien het kunstwerk niet meer zoals Van Eyck het geschilderd heeft.

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=UM32TDJS.

"Het synthetisch hars werd op de panelen aangebracht bij de vorige restauratie van het Lam Gods in 1950. Op dat moment leek het de beste oplossing. Zestig jaar later blijkt dat de remedie van toen de kwaal van nu geworden is. Het hars moet worden verwijderd om opnieuw een goede lezing van Van Eyck mogelijk te maken."

Maar eigenlijk gaat deze post niet over de restauratie maar over de zin dat de remedie van toen de kwaal van nu is geworden. Hoevele tientallen keren hebben we dit al niet op alle gebied moeten horen of lezen (geneeskunde, menswetenschappen, natuurwetenschappen ...). Is het niet hoog tijd  dat onze wetenschappers die ons altijd opnieuw de "juiste" interpretatie en de juiste oplossing aanreiken een beetje nederiger zouden worden ?

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Op vandaag.be hebben ze een totaal nieuw Lam Gods afgebeeld. Is de redacteur in slaap gevallen of is een stagiairke aan het werk ?

ZIe : http://www.vandaag.be/entertainment/52912_lam-gods-heeft-restauratie-nodig.html.