Verantwoordelijkheid

"De verantwoordelijkheid van de Belgische politici is dan ook verpletterend. De problemen die ze niet hebben kunnen oplossen gedurende de laatste maanden zijn buitengewoon futiel in vergelijking met de problemen die ze zullen moeten oplossen als ze vandaag de politieke boeken sluiten."

Paul De Grauwe in "Wordt Belgïe het volgende Ierland"  : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=MR32QA6B.

Dat die dames en heren met dynamiet aan het spelen zijn kan inderdaad niet dikwijls genoeg herhaald worden, maar ja, die dames en heren zijn veel bezorgder over de toekomst van hun zitje dan over de toekomst van het land. En Jan Publiek zal dat maar begrijpen als zijn geldbeugel bijna leeggeroofd is door speculanten en ander gespuis.

De auteur onderstreept  dat de markten meermaals crisissen veroorzaken in  reactie op geloof, op indrukken en op gevoel, en dat feiten in die omstandigheden bijna niet meespelen ; en de auteur schijnt dat de normaalste zaak van de wereld te vinden, een soort natuurwet. Dat is pas adembenemend !

Er is echt iets verrot in onze maatschappij en ons sociaal-economisch-financieel systeem wanneer enkele graaizuchtige individuen en ondernemingen de toekomst van een land op het spel kunnen zetten op basis van louter, meer dan eens valse, indrukken.

Enkel duidelijk gepercipieerd goed beheer kan die waanzinnige stuiptrekkingen in "de markten" vermijden. En laat goed beheer nu een van de zeldzaamste produktiefaktoren zijn, zowel in de private als in de publieke sector.

The future looks bleak indeed.

No comments: