Buitenland

"Dit jaar reizen voor de eerste keer één miljard mensen als toerist naar het buitenland. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie van de Verenigde Naties (WTO) vandaag gezegd. De mijlpaal wordt vermoedelijk in de herfst bereikt."

In 1950 reisden slechts 25 miljoen mensen als toerist naar een ander land.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2907/Magazine/article/detail/1429776/2012/04/26/Nieuwe-mijlpaal-voor-het-eerst-een-miljard-toeristen.dhtml.

Dat het toerisme fenomenaal gegroeid is staat buiten kijf. Maar de zakenreizen zijn ook fenomenaal gegroeid. Wie kan die twee precies uit mekaar halen ?

En wie kan er zinnige cijfers plakken op dat soort bewegingen ? Niemand. Cijfers terzake kunnen nooit meer zijn dan bijzonder grove schattingen. Ik vraag me af welke de foutenmarge op dit soort statistiek wel zou kunnen zijn. Ik denk dat die enorm is, maar het fijne van deze statistiekspuiterij is dat de cijfers nooit overtuigend bewezen of ontkracht kunnen worden.

We  hebben blijkbaar een diep ingebakken behoefte om op alle mogelijke evoluties cijfers te plakken

Overigens waren we in 1950 in België nog niet eens in staat op het Bruto Nationaal Product te berekenen. Grove schatingen kwamen pas jaren later.

No comments: