Diagnose

"Sinds de start van de Europese schuldencrisis is de reactie van het Duitse politiek en economisch establishment geweest dat de schuldencrisis uitsluitend het gevolg is van ongedisciplineerd gedrag van nationale Europese regeringen. Deze diagnose klopt niet met de feiten. De schuldencrisis is het rechtstreekse gevolg van schuldexplosies in de privésector, en vooral in de bankensector. Deze schuldexplosies hebben de overheden verplicht de banken te redden en dat kon alleen maar door meer overheidsschuld uit te geven.

Het Europese beleid is dus gebaseerd op een verkeerde diagnose. Men zou verwachten dat de Europese leiders hun diagnose hebben bijgesteld. Maar dat is dus niet het geval. Het uitgangspunt blijft dat die onverantwoordelijke overheden moeten gedisciplineerd en desnoods gestraft worden. En dus is Europa, onder leiding van Duitsland en de Europese Commissie, de weg opgegaan van discipline en sancties."


Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1429046/2012/04/25/Het-Nederlandse-en-Franse-ongenoegen.dhtml.

Zoals gewoonlijk slaat Paul De Grauwe nagels met koppen. Het ganse artikel is meer dan het lezen waard.

Europa zit op het verkeerde spoor, en de tijd om er iets aan te doen slinkt zienderogen. Maar de boodschap begint ook stilaan door te dringen bij sommige al dan niet academische of politieke betweters die ze niet wilden verstaan.

No comments: