Zelfmoord van Europa

Paul Krugman :

"ls de Europese leiders de euro echt willen redden, dan zouden ze dus aan het uitkijken zijn naar een alternatieve koers. En dat alternatief is redelijk duidelijk. Het continent heeft nood aan een meer expansief monetair beleid, in de vorm van een bereidheid - een verkondigde bereidheid - vanwege de Europese Centrale Bank om een wat hogere inflatie te aanvaarden. Het heeft nood aan een meer expansief budgettair beleid, in de vorm van budgetten in Duitsland die de besparingen verlichten in Spanje en andere landen in moeilijkheden in de periferie van het continent in plaats van ze op te leggen. Zelfs als die beleidsinitiatieven er komen, dan nog zullen de perifere landen nog jaren moeilijke tijden beleven. Maar ze zouden ten minste kunnen hopen op een herstel.

Wat we zien, is echter totale inflexibiliteit. In maart ondertekenden de Europese leiders een budgettair pact dat bezuinigingen eigenlijk vastlegt als de enige respons op alle problemen. Ondertussen zeggen topmensen bij de Centrale Bank dat de bank bereid is de intrest te verhogen bij het kleinste teken van een hogere inflatie.

Het is dus moeilijk om niet enigszins wanhopig te worden. Nog liever dan toe te geven dat ze het bij het verkeerde eind hadden, lijken de Europese leiders vastbesloten om hun economie - en hun maatschappij - in de afgrond te duwen. En de hele wereld zal daar de prijs voor betalen."

Mijn cursiefjes. Lees meer : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1424448/2012/04/17/De-economische-zelfmoord-van-Europa.dhtml.

No comments: