Loonkosten

Het was te verwachten. De cijfers zijn nog maar juist beschikbaar en het spel zit al op de wagen :

Een aantal werkgeversorganisaties heeft, naar aanleiding van het rapport van Eurostat waaruit blijkt dat België Europees kampioen arbeidskosten is, aangedrongen op actie. "Langer wachten is geen optie meer", luidde het bij Voka. De vakbonden haastten zich om de cijfers te relativeren.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1428623/2012/04/24/Werkgevers-eisen-actie-omdat-Belgie-recordhouder-arbeidskosten-is.dhtml.

Daar zit aan de kant van de werknemers een enorme dosis opportunisme en een goede snuif kwaadwilligheid in.

In "economy 101" zoals de Amerikanen zeggen leer je dat loonkosten an sich niets betekenen en moeten gerelativeerd worden met de produktiviteit. En iedereen weet dat de Belgische produktiviteit bij de hoogste ter wereld ligt. En de werkgevers weten dat beter dan om het even wie.

Die cijfers betekenen dus niet echt veel. Nuttig om weten ? Misschien, hoewel ik uit ervaring weet hoe moeilijk internationale vergelijkingen liggen, zelfs voor de ronds de cuir van Eurostat.

En dat langer wachten geen optie meer is ?  Allons, allons, un peu de sérieux !

En, lieve mensen, dit even terzijde, vergeet niet dat Voka een van de schijnwerpers is die het pad van de leider verlicht. Schijnwerpers of schijn werpers ?? Dat belooft.

No comments: