Uitputting

Een "juweeltje" van de hand van de onovertroffen hoofdredacteur van Knack en Trends :

"De uitputting van energiebronnen, grondstoffen en watervoorraden is inderdaad een tamelijk onzinnig concept. Tenminste, als de overheden de prijsvorming haar normale werk laten doen. Neemt de schaarste aan ruwe olie of water toe, dan zal de prijs stijgen. Deze prijsstijgingen zetten twee bewegingen in gang. Enerzijds zal er zuiniger omgesprongen worden met het goed waarvan de prijs stijgt. Anderzijds zal er intensiever naar alternatieven worden gezocht. Onder alternatieven rekenen we hier ook de zoektocht naar nieuwe voorraadkamers van het goed in kwestie. De nu ontdekte watervoorraad onder Afrika is daar een voorbeeld van. Beide bewegingen voorkomen uiteindelijk de totale uitputting van bijvoorbeeld olie- of watervoorraden."

Lees :  http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=550086850153535260#editor/target=post;postID=268171536693623159.

En als er iets misloopt is het de schuld van de overheid :

"Er kan wel degelijk uitputting optreden, maar dat zal dan nagenoeg altijd te maken hebben met misplaatste overheidsinterventie waardoor de werking van het prijsmechanisme niet haar natuurlijke weg kan volgen."

Ik val bijna in zwijm wanneer ik dergelijke onzin lees. De marktprijs als ultieme regulator van het menselijk leven. Wat de markt doet is per definitie goed (voor wie ?). En wat de overheid doet is meestal verkeerd. Heeft die man nu  nog niets begrepen ?

No comments: