Armoede als erfgoed

Lees : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/04/29/armoede-als-erfgoed.

Een paar uitreiksels, niet noodzakelijk de beste :

"Zoals slavernij is ook armoede het resultaat van het gedrag en de daden van menselijke wezens. Armoede is een maatschappelijk product, geen natuurfenomeen. Armoede is de negatie van de rechten van de mens, die de basis vormen van een gezonde democratie. Armoede vormt een bedreiging voor het vreedzame samenleven van de volkeren.

Het is niet omdat de leidende klassen zich ‘structureel’ incapabel hebben getoond om de armoede wereldwijd uit te roeien, dat de armoede ipso facto onvermijdelijk en dus aanvaardbaar, toelaatbaar, en dus ook ‘legaal’ zou zijn."

En ook :

"De transformatie van de economieën van de Westerse landen tot een markteconomisch stelsel dat berust op oorlog en geweld. Het model van het nationale en mondiale financiële kapitalisme, dat vandaag overheerst, berust op een logica van onbeperkt en intensief nastreven van het vermogen om de grondstoffen van deze wereld te controleren, inclusief de zogenaamd immateriële middelen (denk maar aan het “intellectueel eigendomsrecht” dat de meest geavanceerde vorm aanneemt van het aanwenden voor privé-doeleinden van de gemeenschappelijke middelen van de wereld, in casu kennis, en van de commercialisering daarvan)."

Lees het artikel ! Zelfs indien je de in de tekst geventileerde meningen niet deelt, lees toch het artikel.

No comments: