Witte donderdag


Een ietwat ongewone voorstelling van het laatste avondmaal door Jacopo Bassano, 1542.

En waar zit of staat Judas ?

2 comments:

Anonymous said...

Dit vond na wat googelen! (Rudolf)

6. JACOPO BASSANO 1542
Waarschijnlijk kende Bassano Da Vinci's Avondmaal. De opstelling kent dezelfde levendige verbeelding. Alleen staat Jezus nu achter de slapende Johannes. De maaltijd is duidelijk voorbij. Het is alsof ze zich opmaken voor de wandeling naar Getsemane, waar Christus tot God bad om de kruisiging niet door te laten gaan.
Judas op de voorgrond pakt zijn verradersloon stevig vast. Zijn lichaamshouding wijst erop dat hij een andere weg zal gaan dan de anderen.
De voet van Johannes is onder de tafel te zien. Er vlakbij ligt een hond, symbool van onvoorwaardelijke trouw. Ook de wasbak staat er niet voor niets. Deze verwijst naar het verhaal van de voetwassing. Maria Magalena waste de voeten van Christus en droogde deze met haar haren. Daarna knielde Christus en waste haar voeten, tot ontzetting van sommige van de discipelen. De lamskop voor Christus verwijst naar het offer dat hij zal zijn door zijn dood.
Opmerkelijk is dat het lijkt of de afbeelding op de lijst is doorgeschilderd. Dat is in die tijd zeer ongebruikelijk en zal wel in de reproductie zitten.

Pablo Carpintero said...

Met mijn welgemeende dank voor deze verhelderende uitleg.

Het blijft me verwonderen wat je allemaal kan zien wanneer je werkelijk wil kijken. Misschien is dit ook een deel van de paasboodschap ?