Minderbroeders en soortgenoten

De laatste 50 jaar is het aantal minderbroeders in Vlaanderen gedaald van 750 naar 87. Aangezien hun gemiddelde leeftijd 77,5 jaar bedraagt is hun rol in de geschiedenis van onze regio binnen dit en tien jaar zo goed als uitgespeeld.

In de jaren vijftig van vorige eeuw was het minderbroederklooster op de Oude Houtlei in Gent nog een focus van religieuze en sociale activiteit. En wat is er nu van hun kloosterkerk geworden ? Hun sociale activiteit wordt wel nog gedeeltelijk voortgezet door gedreven vrijwilligers.

Na zowat  achthonderd jaar zijn ze uit het stadsbeeld verdwenen. Hetzelfde gebeurt met Dominicanen, Augustijnen,  met seculiere priesters, met jongere ordes zoals Jezuieten en Redemptoristen, en noem maar op. Ik heb ze allen uit het stadsbeeld zien verdwijnen.

Is de kerk dan toch nooit meer geweest dan een reservoir voor jongeren die elders geen toekomst konden vinden ? Wat vijftig jaar geleden nog gemeengoed was - dat in de katholieke colleges minstens een paar leerlingen dachten aan priester- of kloosterleven - is nu een zéér grote uitzondering geworden.

Overigens, zijn er nog Rooms katholieke colleges in dit land ? Persoonlijk twijfel ik daar zeer sterk aan.

Sic transit gloria mundi.

2 comments:

Anonymous said...

En hoeveel "recht in de leer" Roomse priesters zijn er nog ?

Anonymous said...

En met de "nonnekes" is het nog veel en veel erger gesteld.