1913

"Duizenden Gentenaars hebben vanmorgen samen geklonken op het nieuwe jaar. Dat deden ze op de gratis nieuwjaarsreceptie van de stad. Die stond in het teken van het 'Eeuwfeest Expo 1913', de herdenking van de wereldtentoonstelling in Gent honderd jaar geleden. Veel Gentenaars hadden zich speciaal uitgedost in kledij van toen. Samen met de 30.000 gratis drankjes zorgde dat voor veel sfeer."

Zie : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130113_00431466.

Ik had er nog niet aan gedacht, maar zonder die wereldtentoonstelling was er waarschijnlijk bitter weinig overgebleven van de middeleeuwse stad. Die tentoonstelling veroorzaakte een massieve restauratie van de Leien en heraanleg van het centrum.

Anderzijds zullen we ook nooit weten hoe de middeleeuwse stad er echt uitgezien heeft : een prachtig voorbeeld is het Belfort waar een nieuwe, niet onaardige spits opgekwakt werd en de Lakenhalle die zowat verdubbeld werd.

En van de Sint Niklaaskerk tot Sint Baafs was het een wirwar van straatjes en steegjes die voorgoed verdwenen zijn. Een middeleeuwse Gentenaar zou waarschijnlijk nogal wat werk hebben om zijn weg in de huidige stad terug te vinden.

No comments: