Ja, ze bestaan nog

Ja, ze bestaan nog, de verdedigers van het kapitalisme : "Tegen de jaloeziecultuur". Een "lofzang op het kapitalisme".

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130125_00446447&word=caroline+ven.

De titel van het artikel zet de toon : "Tegen de jaloeziecultuur". Er zijn dus blijkbaar de visionaire rechtschapenen enerzijds en de kortzichtige  jaloezerikken anderzijds.

Toch staan er in het boek van de geïnterviewde dame waarschijnlijk zeer zinnige zaken : niemand heeft de volledige waarheid in pacht. Ik voel nochtans geen onweerstaanbare aandrang om zonder verwijl naar de boekhandel te sprinten.

Een kort citaat :

 "Wat vindt u zo aantrekkelijk aan het kapitalisme?"

‘Het is een systeem dat iedereen de kans geeft om de welvaart te verhogen. Het is in die zin het perfecte verlengstuk van democratie. De democratie laat iedereen op gelijkwaardige basis participeren aan de samenleving, het kapitalisme laat iedereen op gelijkwaardige basis participeren aan de economie. Dat is het grote verschil met vroeger, toen je een bezittende klasse van heersers had, en daaronder de ondergeschikten.'

Ik herlees :

"het kapitalisme laat iedereen op gelijkwaardige basis participeren aan de economie" om over de "heersers" en "ondergeschikten" nog te zwijgen ? Hallo ?? Wie is er hier blind ???

No comments: