20 januari 1797

Het einde van een eeuwenlange geschiedenis : op die dag moest de abdij van Ninove ontruimd worden. Maar de "heren" waren de abdij al ontvlucht.

De pastoor van Liedekerke schreef enkele dagen later :

"... Vrijdagh den 20 deser was den dagh gestelt om d'heeren uyt d'Abdije te jaegen, maer alsoo sij onderhoort hadden dat sij eenighe geyselaars soude genomen hebben, soo hebben sij altemael de vlucht genomen, eenighe door het waeter, sommige met over de mueren te climmen, etc. ...
't Was een droef spectakel om sien, ende dit omdat zij geene meubelen meer en vonden, noch in de kercke, noch in den refter, noch in het Capittel; noch in het kwartier van den prelart, noch op de bibliothèque, met een woord nievers; dit maeckten hun (de Franse soldaten) raesende."

Bron : Maurits Bronselaer, Liedekerke, van vroeger tot nu, 1970, blz 184.

Een pijnlijk einde van een trotse abdij ... pogingen door overlevende paters om de abdij na de Franse overheersing  opnieuw te stichten mislukten ; de gebouwen - behalve de abdijkerk die parochiekerk werd in 1812 - werden afgebroken tussen 1823 en 1825 en de materialen herbruikt. 

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Deze pastoor E.H. Haeck, ook een monnik van de abdij te Ninove, is later zelf moeten vluchten en is ca 1799 in ballingschap gestorven.