Vrijheid en slavernij

Indien de kapitalistische vrije markt verder gepusht wordt in de richting van het ultraliberalisme en de winstmaximalisatie dan zal dat onvermijdelijk leiden tot een nieuwe periode van slavernij voor een groot deel van de wereldbevolking, en dat niet alleen in de derde en de vierde wereld.

Het ergste is dat pakken middenkaders die zelf nooit van de voordelen van de onbegrensde hebzucht zullen kunnen genieten, behalve met een villaatje en een firmawagen, het systeem met hand en tand blijven verdedigen en uitbouwen. Ze zien niet in dat zij zelf de proletariërs van de 21e eeuw worden. Divide et impera !

En zolang middenkaders en zelfs hogere kaders blijven geloven dat er geen glazen plafond boven hun hoofden zit en  ze allen met een beetje geluk en veel hard werk tot de hoogste toppen kunnen rijzen, hebben de graaiende piraten van de vrije markt vrij spel.

We zien het nog alle dagen : in deze wereld is iedereen te koop, en de meesten van ons zelfs aan een belachtelijk lage prijs vergeleken met onze capaciteiten !

Het klinkt verschrikkelijk ouderwets, maar de slogan blijft : "Proletariërs aller landen, verenigt u" voor jullie allen naar de slacht-, alias slavenbank geleid worden !

No comments: