Inflatie

Een klassieke toepassing van "How to lie with statistics" :

"De inflatie in België is in januari gedaald naar 1,46 procent, tegen 2,23 procent in december. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. De forse daling is onder meer het gevolg van methodologische aanpassingen. Zo werd voor het eerst rekening gehouden met het prijseffect van de koopjesperiode.

De regering paste de index aan om ze beter te laten aansluiten bij het werkelijke koopgedrag van de consument. Er werd ook overgestapt op een twaalfmaandelijks voortschrijdend gemiddelde bij de berekening van de consumptieprijsindexen voor huisbrandolie, waardoor korte schommelingen afgevlakt worden."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1571037/2013/01/30/Inflatie-daalt-sterk-na-aanpassing-berekening.dhtml.

Dat is larie en apekool beste vrienden : de enige echte reden van indexaanpassingen is het beperken van de prijsstijging zodat de automatische loonsaanapssingen later kunnen gebeuren.

Hij of zij die durft beweren dat de stijging van de index sedert de invoering van de euro de echte stijging van het prijsniveau getrouw weerspiegelt is ziende blind of van kwade wil.

No comments: