Adolf

Duits bondskanselier Angela Merkel sprak bij de herdenking van Adolf Hitlers machtsgreep 80 jaar geleden waarschuwende woorden: "Duitsland heeft een eeuwige verantwoordelijkheid."

Duits bondskanselier Angela Merkel sprak waarschuwende woorden over democratie en mensenrechten bij de opening van een tentoonstelling over een gevoelige datum: 80 jaar geleden werd Adolf Hitler rijkskanselier van Duitsland.
 
"Mensenrechten komen er niet vanzelf. Vrijheid houdt zichzelf niet in stand en democratie kan ook niet enkel door zichzelf slagen," zo sprak Angela Merkel. "Dat moet een constante waarschuwing zijn voor ons, Duitsers." ...

Merkel wees erop dat het Hitler slechts zes maanden kostte "om alle diversiteit" uit de Duitse samenleving te vegen. Ze benadrukte daarbij dat dat gebeurde met de steun "of op zijn minst de berusting" van de bevolking. ...

In aanloop van de verjaardag zei Merkel al dat Duitsland een "eeuwigdurende verantwoordelijkheid heeft voor de misdaden van het nationaalsocialisme, voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en, boven alles, voor de Holocaust."

"We kijken onze geschiedenis in de ogen, we verbergen niet, we onderdrukken niets. We moeten dat doen om duidelijk te maken dat we een goede en betrouwbare partner zijn in de toekomst, zoals we, gelukkig, vandaag al zijn."

Lees : http://www.knack.be/nieuws/buitenland/merkel-opkomst-hitler-is-permanente-waarschuwing-voor-duitsland/article-4000241249097.htm.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Merkel is veel te optimistisch : "wij verbergen niets" ...

Zie http://www.lalibre.be/actu/international/article/793917/un-allemand-sur-cinq-ignore-ce-qu-est-auschwitz.html.

Een jonge Duitser op vijf weet niet dat Auschwitz een uitroeingskamp was ; een op drie weet niet waar het ligt, en 40 % vindt dat er nu stilaan een streep mag getrokken worden onder het verleden.

Niet echt geruststellend.