Rechten

Ik krijg een bijzonder zure nasmaak in de mond bij het lezen van : "Geloofsovertuiging mag rechten van anderen niet schenden". Op eerste zicht is dit natuurlijk super evident, maar de manier waarop dit delicaat onderwerp in ondervermeld artikel behandeld wordt is dat niet.

Lees : http://www.knack.be/opinie/vrije-tribunes/geloofsovertuiging-mag-rechten-van-anderen-niet-schenden/opinie-4000238773581.htm.

En : "Het recht op vrijheid van geloof is niet absoluut en kan niet worden aangewend om anderen te discrimineren." kan met "duivels" gemak omgekeerd worden.

Maar het feit dat verdraagzaamheid van twee kanten moet komen is in de vrijzinnige middens nog niet echt doorgedrongen. Het heeft de kerk zowat twintig eeuwen gekost om verdraagzaamheid aan te leren, en dat was dan nog deels gedwongen. Hopelijk duurt het voor de vrijzinnigen geen twintig eeuwen om die verdraagzeaamheid ook in praktijk te brengen.

Het leven zou inderdaad een stuk aangenamer en gemakkelijker worden met wederzijdse verdraagzaamheid. Maar dat vraagt van allen wel een enorme inspanning.

No comments: