Te ver

Ik heb het al meermaals vermeld, maar vele mensen weten echt niet hoe ver ze te ver kunnen gaan,  door trots, door onkunde, door domheid of - voornamelijk - door hebzucht. En dat gebeurt op alle vlakken van de maatschappij : in het landsbestuur, in het bedrijfsleven en zelfs in families - denk aan de vele familieruzies die ontstaan bij overlijdens en erfenissen. Ook in de kerk wordt er voortdurend in een of ander gebied een stap te ver gezet. Dat is een van de redenen waarom er slechts minimalistische randverschijnselen overblijven.

Een stap is een kleine maat : maar wanneer men door die ene stap de grens naar "te ver" overschijdt, dan kunnen de gevolgen onoverzichtelijk zijn.

En toch zijn er nog mensen die beweren dat ze ook in die omstandigheden niet weten of niet begrijpen wat er gebeurt. Zij  "haben es nicht gewusst". En toch is de menselijke geschiedenis er grotendeels een van "een stap te ver". Calimero is zowat het meest achterlijke en verachtelijke schepsel dat ooit in de media verscheen.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Om alle misverstand te vermijden : met stappen te ver in de kerk bedoel ik dogmatische, religieuze en liturgische misstappen.

En niet de onvergeeflijke crapuleuze en criminele misbruiken die de laatste jaren aan het licht gekomen zijn.